
Welke wol kriebelt niet?
|
|
Tijd om te lezen 4 min
|
|
Tijd om te lezen 4 min
"Ik draag geen wol. Dat jeukt!"
Veel mensen vragen zich af welke wol niet kriebelt of welke wol minder kriebelt. Sommige mensen zijn dit punt al voorbij en krijgen alleen bij het idee van wollen kleding al een jeukende hals, prikkende armen en het constante gevoel alsof er kleine naalden in hun huid steken.
Draag je graag wol? Wees niet getreurd!
Er zijn namelijk een aantal dingen die je kunt doen om de jeuk van wollen kleding te verminderen. Of, keuzes in soorten wol die je kunt maken om de minst jeukende wollen kleding te kopen. Al deze informatie vind je in dit artikel.
*Wil jij jouw baby blij maken met niet kriebelende babykleding? Neem dan direct een kijkje bij ons stijlvolle, duurzame en niet-kriebelende merinowollen babykleding.
Inhoudsopgave
Wol jeukt omdat het materiaal, in tegenstelling tot "normaal" haar, een geschubde structuur heeft. Hoe dikker de vezel van de wol, hoe groter de kans op een prikkend of jeukend gevoel.
Van buiten naar binnen bestaat de wolvezel uit vier lagen:
De hoornachtige schubbenlaag (cuticula).
Een tussenmembraan (subcutis).
Een schorslaag (cortex).
Het merg (medulla).
Bij de meeste mensen begint wol te jeuken bij wolvezels vanaf een dikte van 0,028 mm. Schapenwol staat erom bekend snel te jeuken. Wil je zo min mogelijk jeukende wollen kleding? Let dan op van welke wolsoort de kleding gemaakt is. Minder kriebeltruien? Kies bijvoorbeeld voor merino, alpaca, lamswol of kasjmier.
Jeukt of kriebelt jouw wollen kledingstuk? Je kunt een aantal dingen doen om de kriebels te verminderen.
Maak het wollen kledingstuk nat en stop het in een plastic zak. Leg het minimaal 24 uur in de vriezer. Door de kou trekken de vezels samen. Dit vermindert het kriebelen. Laat de trui de volgende dag langzaam ontdooien op een handdoek, bij voorkeur op een platte ondergrond.
Om je wol zachter te maken (en dus minder kriebelend) is wassen met natuurazijn een optie om uit te proberen.
Wol is een natuurlijke en gevoelige vezel die slecht reageert op agressieve schoonmaakmiddelen. Azijn biedt een milde en zachte reiniging, waardoor het ideaal is voor het behoud van de kwaliteit van wol. In tegenstelling tot veel synthetische wasmiddelen voorkomt azijn beschadiging, krimp of vervorming van de vezels. Hierdoor blijven je wollen items langer mooi en comfortabel.
Soms zul je zelf wel eens gemerkt hebben dat je haar een stuk stugger is (wat extra kriebeling veroorzaakt). Net zoals je dit met je eigen haar kan verminderen door crèmespoeling kun je dit ook toepassen op je wollen trui.
Ons advies is om natuurazijn te gebruiken, aangezien dit goedkoper is en zeer goed werkt op de delicate vezels van wol.
Mocht je toch crèmespoeling willen gebruiken gebruik dit dan altijd verdund. Babyshampoo is een passender alternatief - de shampoo heeft namelijk dezelfde werking als wolwasmiddel.
Heb je na alle tips en tricks nog last van kriebelende kleding? Vermijdt direct contact met de huid door een extra laag onder je wollen kledingstuk te dragen.
Wil je je baby laten slapen op een wollen schapenvacht? Dan kun je altijd een lakentje of extra hoeslaken eroverheen doen. Zo ervaart je kleintje nog steeds alle voordelen van wol zonder dat het ongemakkelijk kan aanvoelen op de huid.
Uiteraard kan je ook een hoeslaken of onderdeken van merinowol kopen die met zijn fijne haren slechts uitzonderlijk als kriebelend wordt ervaren in tegenstelling tot schapenwol!
Ook interessant
→ Hoe wollen kleding drogen
→ Hoe wollen kleding strijken
→ Soorten wol
→ Hoe zorg je dat wol niet kriebelt of jeukt?
Wil jij niet teleurgesteld worden, doordat je schreeuwend gek wordt van je net nieuw gekochte wollen trui? Doe dan het volgende:
De minst jeukende wolsoorten zijn hieronder samengevat.
Om je een beeld te geven van hoe groot de verschillen zijn zullen we Merinwol vergelijken met gewone scheerwol. De wolvezel dikte van Merinwol is namelijk 0.01 mm dik en scheerwol is 0.04 mm dik.
Aangezien kleding van merinowol dus met 0.01 mm dikte ver onder de grens van 0.028 zit (die de meeste mensen als jeukend ervaren) is dit een zeer veilige keus.
Is de wollen kleding gemaakt van een blend dan heb je de minste kans op jeuk als hij voor minstens 30% uit één van bovenstaande wolsoorten bestaat.
Wil je nog meer te weten komen over de verschillende wolsoorten? Bekijk dan ook ons artikel “ soorten wol ”.
Geinteresserd waar onze passie voor wol vandaan komt?
Nadat wij ons eerste kleintje kregen werden we verliefd op dit prachtige product, de eigenschappen die wol te bieden heeft, de duurzaamheid en ook het draaggenot.
Deze passie willen we met de wereld delen en hier is KIco Label uit ontstaan. Een prachtige lijn van modieuze (merino) wollen producten met wol uit Nederland en Italië die binnen de EU onder de hoogste kwaliteitseisen vervaardigd wordt.
Kledingstukken van merinowol, alpacawol, lamswol en kasjmier geven weinig tot geen jeuk bij het dragen.
Wol jeukt door de geschubde structuur van het materiaal. De "openstaande" haren geven het gevoel van kriebelen of jeuk.